Yin Yoga

Yin yoga is een rustige vorm van yoga die inwerkt op het bindweefsel en de botten. Bindweefsel is weefsel dat onze organen, spieren en gewrichten omhult en met elkaar verbindt. Het bestaat voor een groot gedeelte uit water. Spierbindweefsel is normaal gesproken flexibel en plastisch. Door een verkeerde houding, overbelasting, stress of blessures kan het spierbindweefsel verkleven en stugger worden. Dat voelt alsof je lichaam te strak om je heen zit. Bewegen wordt dan lastiger en je boet in aan flexibiteit.

Om het bindweefsel weer soepel te maken is het nodig de yin houdingen langer aan te houden, tussen de 2 en 5 minuten. Daarbij zijn de spieren zo ontspannen mogelijk. Om die reden komen vooral zittende en liggende houdingen aan bod. Je lichaam gaat door yin yoga ruimer aanvoelen. Vaak geeft dat een aangenaam 'stromend' of levendig gevoel in het lichaam.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds duidelijker dat de meridianen uit de acupunctuur samenvallen met energiestromen in het bindweefsel. Dat betekent dat je bij het aannemen van een yin houding ook meridianen, met bijbehorende organen en gemoedsgesteldheden, beïnvloedt. Door het beoefenen van Yin Yoga kunnen zo patronen die (in lichaam en geest) bevroren zijn geraakt weer ontdooien.

Als bonus bereidt Yin Yoga het lichaam en de geest voor op meditatie. Het langer aanhouden van een houding geeft je de kans de houding echt te ervaren. Het geeft je de gelegenheid een houding te onderzoeken en te voelen wat het je brengt. Het verdiept de beleving en je ontwikkelt daardoor opmerkzaamheid.